Kuchnia

Home / Kuchnia

Kuchnia i żywienie

W żywieniu naszych przedszkolaków korzystamy z dobrodziejstw własnej kuchni. Dzieci w przedszkolu codziennie otrzymują  3 smaczne, zdrowe posiłki urozmaicane świeżymi owocami, warzywami, ziołami i własnymi wypiekami oraz przetworami.

PONADTO:
  • W diecie uwzględniamy wszystkie normy prawidłowego żywieniowa dla danej grupy wiekowej,
  • Rodzice mają wgląd do codziennego jadłospisu, który wywieszony jest w na tablicy informacyjnej w szatni,
  • Posiłki nie są limitowane, tzn. że każde dziecko może korzystać z "dokładek” w razie indywidualnych potrzeb,
  • Nasza placówka uwzględnia diety eliminacyjne ze wskazaniem lekarskim i indywidualne potrzeby żywieniowe dzieci,
  • Używamy tylko  produktów o wysokiej jakości, współpracujemy z lokalnymi dostawcami, oraz sklepami ze zdrową żywnością.
  • Przedszkole Raz Dwa Trzy posiada wdrożony system HACCP, który został zastosowany w celu zapewnienia najwyższej jakości produktów spożywczych (proces produkcji, przechowywania, przetworzenia i jakości towarów) i jest rekomendowany przez Światową Organizację Zdrowia i wymagany prawem UE.

Program "ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY”

  • Przeszkolenie personelu w tematach związanych z żywieniem zbiorowym,
  • Wsparcie placówki w zakresie układania zbilansowanych jadłospisów,
  • Realizację ciekawych zajęć dodatkowych dla dzieci w formie warsztów,
  • Edukacje rodziców w zakresie prawidłowego żywienia dzieci.

Dodatkowym atutem jest fakt wyposażenia kuchni w nowoczesny piec konwekcyjno – parowy. Produkty spożywcze przygotowywane w takim piecu są zdrowsze ponieważ nie tracą koloru i cennych substancji odżywczych. Wytwarzana wewnątrz para wodna chroni potrawy przed wysuszeniem, a cyrkulacja gorącego powietrza zapewnia równomierną temperaturę w komorze. Dzięki temu dania za każdym razem są smaczne i idealnie wypieczone, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz.